ARTICOLE
mai 18, 2024
Pe lângă pierderea in greutate, cercetătorii in domeniu medical susțin că intervențiile bariatrice pot îmbunătăți semnificativ funcțiile cardiometabolice, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul, glicemia și HbA1c (hemoglobina glicozilată). Persoanele care pierd în greutate își reduc riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială și dislipidemie și își micșorează riscul general de a dezvolta boli de inimă in următorii 10 ani.
mai 18, 2024
Pierderea în greutate nu este întotdeauna un proces ușor și de-a lungul acestei perioade pot interveni numeroși factori care fie îl pot îngreuna, fie îl pot chiar opri. La cel mai elementar nivel al explicațiilor pentru care acest lucru se întâmplă, neatingerea obiectivului de pierdere în greutate poate apărea atunci când aportul de calorii este egal sau mai mare decât consumul de calorii.
mai 18, 2024
Consumul redus de alimente procesate, alcool și carne roșie și consumul mai multor alimente pe bază de plante poate ajuta la gestionarea inflamației în unele cazuri. Dietele antiinflamatorii nu sunt de obicei regimuri specifice, ci mai degrabă stiluri de alimentație. Dieta mediteraneană și dieta DASH sunt două exemple extraordinare de diete antiinflamatoare.
martie 15, 2024
Multele tipuri de diete, suplimente și planuri de înlocuire a meselor cu altceva pretind că asigură o scădere rapidă în greutate, dar nu se bazează pe dovezi științifice. Cu toate acestea, există câteva strategii susținute de știință care au un impact asupra managementului greutății.
martie 15, 2024
Postul intermitent devine o strategie de slăbire din ce în ce mai populară. Dincolo de pierderea în greutate însă, dieta are beneficii promițătoare, printre care cea mai evidentă ar fi reducea riscul de a dezvolta unele boli cronice influențate de stilul de viață.
februarie 27, 2024
Un nou studiu medical a găsit dovezi care arată modul în care obezitatea afectează organismul la nivel metabolic prin perturbarea funcției mitocondriale, după ce alte cercetări anterioare arătau că obezitatea poate avea un impact negativ asupra unui număr de sisteme ale corpului și poate crește riscul de a dezvolta anumite boli.
februarie 27, 2024
Diabetul zaharat se referă la un grup de boli care afectează modul în care organismul folosește zahărul din sânge (glucoza). Glucoza este o sursă importantă de energie pentru celulele care formează mușchii și țesuturile. Este, de asemenea, cea mai bună sursă de combustibil a creierului.
februarie 6, 2024
Obezitatea este o afecțiune ce poate apărea pe tot parcursul vieții și, din păcate, nu există un tratament permanent pentru aceasta.
februarie 6, 2024
10 legume minunate, gustoase și pline de nutrienți, adevărați aliați ai organismului nostru.
decembrie 21, 2023
În timp ce discriminarea împotriva angajaților din cauza sexului, vârstei, rasei, etniei, orientării sexuale, religiei sau dizabilităților lor este ilegală într-un număr tot mai mare de țări, inclusiv în România, multe companii încă consideră că este perfect acceptabil să refuze angajarea sau să concedieze indivizii obezi.
decembrie 4, 2023
Astăzi vreau să vă prezint evoluția excelentă a uneia dintre pacientele mele, care a pornit de la o greutate de 113 kg la o înălțime de 168 cm și care a ajuns la greutatea optimă în 7 luni.
noiembrie 13, 2023
Familia și anturajul joacă un rol esențial în viața fiecărui individ, având o influență semnificativă asupra dezvoltării lor fizice, emoționale și comportamentale. În ultimele decenii, a devenit tot mai evident că acești factori sociali și relaționali au, de asemenea, un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta obezitate.
noiembrie 13, 2023
Copilăria reprezintă o perioadă crucială în dezvoltarea fiecărui individ, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic.
Un aspect din ce în ce mai preocupant în societatea contemporană este creșterea ratei de obezitate la copii.
noiembrie 13, 2023
Odată considerată o problemă limitată la anumite regiuni sau grupuri demografice, obezitatea a devenit acum o epidemie globală, care afectează milioane de oameni de toate vârstele și categoriile sociale.
noiembrie 13, 2023
Obezitatea, o problemă de sănătate de o amploare fără precedent, nu poate fi redusă la o simplă explicație sau la un singur factor. Este o afecțiune complexă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume, și este determinată de o interacțiune complexă între numeroși factori.
noiembrie 13, 2023
Cu fiecare zi care trece, numărul persoanelor afectate de această afecțiune crește în mod semnificativ, afectând toate categoriile de vârstă și grupurile socio-economice. În timp ce aspectul estetic al obezității este adesea accentuat, consecințele sale asupra sănătății sunt de o importanță crucială și nu ar trebui subestimate.
octombrie 9, 2023
Obezitatea severă aduce cu sine o serie de complicații de sănătate serioase, care pot limita calitatea vieții și pot crește riscul de morbiditate și mortalitate.
septembrie 14, 2023
Obezitatea reprezintă o problemă de sănătate majoră în lumea de astăzi, cu implicații extinse asupra bunăstării și calității vieții. În timpul sezonului cald, pacienții obezi se confruntă cu provocări suplimentare
septembrie 14, 2023
Obezitatea este o problemă de sănătate globală care poate avea un impact semnificativ și asupra vieții profesionale a unei persoane.
august 25, 2023
Obezitatea, o problemă de sănătate tot mai răspândită în societatea modernă, poate afecta multiple aspecte ale vieții, inclusiv sfera sexuală.
august 25, 2023
Alimentele nesănătoase, în special cele bogate în zahăr, grăsimi și sare, pot fi extrem de apetisante și satisfăcătoare pentru papilele gustative. În acest articol, vom descoperi împreună cât de adictive pot fi alimentele nesănătoase și cum afectează această dependență sănătatea noastră.
august 6, 2023
Toxina botulinică își exercită efectul prin scindarea proteinelor cheie necesare pentru activarea nervilor. Pe scurt, oprește transmiterea nervoasă la nivelul sinapselor și a interfeței neuro-musculare, ducând la paralizie flască.
august 6, 2023
Tulburările de alimentație sunt afecțiuni grave, care pot pune viața în pericol, care afectează sănătatea emoțională și fizică a unei persoane.
iulie 13, 2023
Cei mai mulți pacienți se plâng de numărul mare de analize, de costul lor și nu înțeleg necesitatea efectuării lor la intervale regulate de timp.
Vă asigur că fiecare analiză solicitată își are sensul ei, fiind în strânsă corelație cu starea dumneavoastră de sănătate după gastric-sleeve.
iunie 28, 2023
Tulburarea de alimentație excesivă (BED), cunoscută și sub denumirea de “binge eating”, este o tulburare de alimentație severă, caracterizată prin episoade recurente ale consumului de cantități mari de alimente (adesea foarte rapid și până la disconfort).
iunie 13, 2023
Clipurile folosite la operația de micșorare a stomacului au dimensiuni milimetrice și sunt dispuse asemenea unui fermoar, decalat la nivelul celor 6 rânduri, astfel încât sigilarea țesuturilor să fie perfectă.
iunie 13, 2023
Fibrilația atrială este o afecțiune a inimii care provoacă o frecvență cardiacă neregulată și adesea anormal de rapidă. O frecvență cardiacă normală ar trebui să fie regulată, în intervalul 60-100 de bătăi pe minut.
martie 27, 2023
Rinichii filtrează deșeurile și excesul de lichide din sânge, care sunt apoi îndepărtate din corp prin urină. Boala renală cronică avansată poate provoca acumularea de niveluri periculoase de lichide, electroliți și deșeuri în corpul dumneavoastră.
martie 27, 2023
Astmul este o afecțiune în care căile respiratorii se îngustează prin creșterea volumului mucoasei interne și pot produce mucus suplimentar. Aceste evenimente pot îngreuna respirația și pot declanșa tusea, un șuierat atunci când expirați, precum și dificultăți de respirație.
martie 27, 2023
Fenomenul de apnee în somn presupune oprirea respirației în timpul somnului, fapt care poate duce la apariția unor probleme grave de sănătate, ce trebuie tratate cât mai repede cu putință. Cel mai frecvent tip de apnee este apneea obstructivă în somn.
februarie 25, 2023
Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică s-ar putea sa treaca printr-un proces de reingrasare din cauza mai multor factori, iar o parte dintre pacienți pot avea o revenire semnificativă în greutate la câțiva ani după operație
februarie 25, 2023
Persoanele cu obezitate abdominală și exces de grăsime în jurul secțiunii mediane a corpului și organelor au un risc crescut de boli de inimă, chiar dacă nivelul indicelui de masă corporală (IMC) se află într-un interval de greutate sănătos,
ianuarie 25, 2023
Pentru persoanele cu obezitate, impactul pierderii kilogramelor sau îngrășării asupra problemelor grave de sănătate depinde de indicele lor de masă corporală (IMC) inițial, potrivit unui studiu efectuat la peste 400.000 de adulți cu obezitate din Marea Britanie, prezentat la Congresul European din acest an privind obezitatea (ECO) în Maastricht.
ianuarie 25, 2023
Adolescenții care dorm mai puțin de opt ore pe noapte au șanse mai mari de a fi supraponderali sau de a trăi cu obezitate, în comparație cu restul adolescentilor care dorm suficient, potrivit cercetărilor prezentate la Congresul ESC 2022.
ianuarie 25, 2023
Cancerul suprarenal este un cancer rar care debutează în una sau ambele glande mici, situate deasupra rinichilor. Glandele suprarenale sunt extrem de importante pentru organismul uman deoarece produc hormoni care dau instrucțiuni practic fiecărui organ și țesut din corp.
noiembrie 26, 2022
Cancerul de stomac este o afecțiune oncologică ce se manifestă ca o dezvoltare anormală a celulelor, inițial la nivelul stomacului.
Cancerul de stomac, cunoscut și sub numele de cancer gastric, poate afecta orice parte a stomacului, însă, de regulă, acesta se formează în partea principală a stomacului (corpul stomacului).
noiembrie 14, 2022
Colecistita reprezintă afecțiunea caracterizată prin inflamația vezicii biliare. Vezicula biliară este un organ mic, în formă de pară, situată pe partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară conține un lichid digestiv (bila) produs de către ficat, care este eliberat în intestinul subțire.
noiembrie 1, 2022
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare atunci când acidul din stomac se întoarce în mod repetat înapoi în tubul care face legătura între gură și stomac (esofag). Acest reflux acid poate irita mucoasa esofagului, cauzând discomfort fizic.
octombrie 17, 2022
Flora intestinală, cunoscută și sub denumirea de microbiotă, sintetizează vitamine şi ajută la absorbţia microelementelor din alimente, precum magneziu, calciu şi fier.
octombrie 17, 2022
Dislipidemia reprezintă o afecțiune caracterizată prin modificarea valorilor grăsimilor din sânge, mai precis a colesterolului și a trigliceridelor.
august 27, 2022
Vitamina B12 este necesară organismului pentru un țesut nervos sănătos, pentru o bună funcționare a creierului și pentru producerea de globule roșii. Este o vitamină hidrosolubilă, care se poate dizolva în apă și poate circula prin fluxul sanguin, fiind totodată singura vitamină hidrosolubilă care poate fi stocată în ficat timp de aproape 3 ani.
august 27, 2022
Monitorizarea evoluției fiecărui pacient și urmărirea rezultatelor imediate ale vindecării fizice post- chirurgie bariatrică, precum și evoluția ponderală pe termen lung sunt aspectele pe care întreaga echipă medicală de bariatrie le urmărește
iulie 29, 2022
Gastric sleeve-ul este, in prezent, cea mai populară operație de slăbire din lume, fiind apreciată pentru faptul ca induce o scădere rapidă si semnificativă in greutate.
iunie 28, 2022
Este bine cunoscut faptul că există bariere semnificative între pacienții cu obezitate morbidă și accesul la tratamentul chirurgical bariatric și, deși aceste bariere sunt evidente atât pentru bărbați, cât și pentru femei, se observă în mod clar o disparitate de gen, existând mult mai puțini bărbați eligibili care primesc tratament adecvat
iunie 28, 2022
V-ați simțit de multe ori judecați din cauza kilogramelor in plus pe care le aveți?
Ați simțit de multe ori ca este imposibil sa mergeți la o consultație de specialitate fără sa simțiți ca sunteți învinovățiți direct pentru ceea ce se întâmpla in corpul dumneavoastră?
martie 3, 2022
Cel mai mare mit despre lipsa pierderii în greutate după operația de gastric sleeve este că o pierdere masivă în greutate va avea loc de îndată ce operația este finalizată.
februarie 1, 2022
Printre întrebările pe care le primesc cel mai des de la pacienții operați de gastric sleeve după o perioadă de timp de la operația chirurgicală (cu excepția celor legate de dietă) este:
“de ce îmi este mereu atât de frig, ce se întâmplă cu mine?”
ianuarie 17, 2022
Există aspecte ale vieții personale despre care nu discutăm cu ușurință deschis: cele sexuale, iar pentru un bărbat apariția și progresia disfuncției erectile este dintre cele mai importante.
Să o privim prin prisma asocierii ei cu obezitatea.
noiembrie 15, 2021
Obezitatea, afecțiune definită succint ca o creștere a greutății corporale cu mai mult de 20% față de greutatea normală, are o etiologie complexă: printre cauzele care duc la apariția ei, cele mai incriminabile sunt genetica și mediul înconjurător, aportul și consumul energic, comportamentul personal și factorii sociali.
septembrie 13, 2021
Deși în urma studiului acestui fenomen nu a fost determinată o legătură directă între fenomenul obezității și apariția cancerului din cauza limitărilor apărute în cadrul proiectelor de studiu, au fost observate corelări directe între existența cantităților mari de grăsime corporală și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer
ianuarie 11, 2021
Acumularea de grăsime sub formă de țesut adipos ne afectează și creierul. Aceste modificări cerebrale, reprezentate în principal de atrofie cerebrală și alterare cognitivă, vor determina perpetuarea supraalimentării, constituind un cerc vicios care face orice încercare de a slăbi să fie sortită eșecului de la bun început.
octombrie 19, 2020
Dacă o operație bariatrica a fost, la un anumit moment nerealizabilă din motive obiective, asta nu înseamnă că aceasta este o sentință definitivă. În fond, după o perioada mai lungă sau mai scurtă de ezitări, căutări și informări, când în sfârșit am luat decizia și am reușit să ne înfrângem teama, ni se poate chiar părea nedrept să fim opriți din drum.
septembrie 28, 2020
Este vorba să vă împăcați cu mâncarea și cu propriul corp, care va trece prin schimbări majore, și să le faceți față cu bucurie și energie, știind că la sfârșitul drumului, vă așteaptă o viață senină, plină de încredere în posibilitățile dumneavoastră, într-un corp nou, mai sănătos și mai frumos, care să nu vă mai submineze respectul față de propria persoană și pe care să îl puteți privi cu plăcere în oglindă.
iulie 15, 2020
Mâncarea nu este numai o necesitate, este mult mai mult pentru un om. Este o sursă de plăcere, de relaxare, ne îmbunătățește starea de spirit, este un mod de a iniția și de a întreține relații umane.
iulie 1, 2020
Toată lumea ne spune ce și cum ar trebui să facem, dar câteodată nu este foarte clar ce ar putea evitat în efortul firesc de a avea un copil sănătos și fericit.
iunie 24, 2020
Pentru viitoarea mamă, asocierea obezității cu sarcina presupune un risc crescut de avort spontan, diabet gestațional, boală hipertensivă a sarcinii, inclusiv hipertensiune proteinurică gestațională cu consecințe multi-sistem
iunie 24, 2020
Hernia hiatală este afecțiunea medicală ce apare ca rezultat al exteriorizării țesuturile din interiorul abdomenului, printr-un orificiu al diafragmului, spre cavitatea toracică. Simptomatologia specifică herniei hiatale poate fi ținută sub control, însă atunci când cazurile devin severe, singura indicație de tratament este cea chirurgicală.
mai 11, 2020
Nutriția, adică totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele își procură hrana ( nutrienții) necesară creșterii, dezvoltării, obținerii energiei pentru desfășurarea proceselor vitale, refacerea țesuturilor, etc., trebuie atent monitorizată în perioada aceasta.
aprilie 8, 2020
Primăvara ne oferă o varietate de legume și verdețuri proaspete, sărace în calorii, dar bogate în fibre și clorofilă, care ne pot ajuta în detoxifierea organismului și în menținerea unui nivel optim de vitamine și minerale.
martie 30, 2020
Chirurgia bariatrică este cea mai utilizată metodă de luptă împotriva obezității de gradul 2 (cu care se asociază, de regula, comorbiditati precum hipertensiunea arterială, diabetul de tip II, apneea de somn, etc) sau obezitatea morbidă.
martie 12, 2020
Gripa este o infecție contagioasă, respiratorie, care debutează la 3 zile de la expunerea la virus și se manifestă prin febră, frisoane, tuse, nas înfundat, dureri de spate, brațe și picioare.
februarie 20, 2020
Atunci când ne hotărâm să urmăm o dietă recomandată de un medic nutriționist, dietă ce presupune calcularea numărului strict de calorii ingerate, ne lovim adeseori de imposibilitatea de a citi prospectul produselor, unde inevitabil vom descoperi cuvinte precum “calorii”, “kilocalorii”, “kilojouli”, uneori folosite chiar eronat.
februarie 5, 2020
Metabolismul bazal reprezintă cantitatea de energie necesară organismului pentru supraviețuire atunci când acesta se află în repaus total. Energia consumată de organism atunci când este în stare de repaus este direcționată către respirație, circulația sanguină și menținerea temperaturii organismului.
ianuarie 29, 2020
Sindromul colonului iritabil este afecțiunea care apare la aproximativ 25% din populația globului, fiind greu de diagnosticat (nu există analize care să diagnosticheze exact afecțiunea) și manifestându-se prin simptome de natură digestivă comune mai multor boli.
ianuarie 12, 2020
Refluxul gastroesofagian este unul dintre procesele fiziologice ce constă în deplasarea conținutului gastric către esofag. În funcție de numărul de mese voluminoase, refluxul gastroesofagian poate apărea chiar de mai multe ori pe zi, uneori fără să producă simptome.
decembrie 1, 2019
Operațiile bariatrice reduc dimensiunile stomacului și limitează cantitatea de alimente pe care pacienții o pot mânca. Pot să apară deficiențe nutritive din cauza faptului că organismul nu poate să absoarbă în mod adecvat diverse principii alimentare sau din cauza faptului că pacienții nu au un aport corespunzător al acestora în dietă.
noiembrie 21, 2019
Operațiile bariatrice care implică o scădere semnificativă în greutate sunt din ce în ce mai des considerate a fi cauza principală a divorțurilor post-operatorii, sugerandu-se că acestea sunt cele care afectează calitatea relațiilor interpersonale.
noiembrie 2, 2019
În acest anotimp, nevoile organismului sunt mai accentuate, fiind necesari mai mulți nutrienți pentru a menține constantă temperatura corpului. Așadar, vom consuma alimente cât mai sănătoase, preparate prin fierbere sau coacere astfel încât să nu se piardă nutrienții, putând adăuga și un plus de condimente și mirodenii, binecunoscute pentru efectele lor curative.
octombrie 27, 2019
Leptina este un hormon peptidic codificat de gena obezității și produs în principal de adipocite, reprezentând totodată unul dintre produșii secreției endocrine adipocitare.
octombrie 15, 2019
Viața cotidiană a pacienților bariatrici ar trebui simplificată, prin alegerea unui metode ușor de înțeles a modului în care aceștia trebuie să își organizeze farfuria la fiecare masă.
octombrie 1, 2019
[vc_row css=”.vc_custom_1566647713429{padding-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1569925724827{padding-bottom: 10px !important;}”] [/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1569926862685{padding-bottom: 20px !important;}”] Acest material este partea a II-a a articolului „OBEZITATEA INFANTILĂ” pe care îl puteți citi […]
septembrie 20, 2019
iulie 7, 2019
Dacă pentru cei mai mulți dintre noi această perioadă este sinonimă cu vacanța, trebuie să știm să ne păstrăm ”fresh” și să tratăm canicula cu vigilență.
iunie 29, 2019
Poate ca stiti deja foarte bine ca hainele slujesc cateodata ca o oglinda care confirma realitati dure. Dar la sfarsitul luptei cu kilogramele in exces, argumentele ar trebui sa fie mai profunde si mai durabile decat sa poti incapea intr-o pereche de jeansi pe care o iubesti sau sa poti purta din nou costumul de baie fara rusine ca iesi pe plaja. Ideea ca veti fi soacra-mare si in fata tuturor ochilor atintiti asupra dumneavoastra trebuie sa arati traznet, nu este suficienta pentru a va sustina decizia.
aprilie 6, 2019
Mulți dintre noi suntem foarte conștienți de riscul de apariția diabetului, a bolilor cardiovasculare sau a hipertensiunii arteriale generate de obezitate, dar rareori vorbim despre riscurile și problemele sexuale induse de aceasta.
februarie 4, 2019
Calculii biliari, cunoscuți popular ca „pietre la fiere”, reprezintă o afecțiune frecventa în cazul pacienților obezi. Cauza principală de apariție a acestora este reprezentată de creșterea importanta a nivelului de colesterol sau atunci când depozitele de grăsime sunt mai mari decât cele normale.
februarie 4, 2019
Melanomul reprezintă un cancer de piele mortal, a cărui incidență este în creștere, mai ales în țările bine dezvoltate.
ianuarie 22, 2019
Caderea parului dupa interventiile bariatrice este un lucru foarte des intalnit si foarte stresant pentru pacienti, toti dorind sa aiba rezultate ideale in ceea ce priveste slabitul, dar si un par frumos.
ianuarie 17, 2019
”Succesul” interventiilor bariatrice este un termen arbitrar, fiind definit ca pierderea a 50% sau mai mult din excesul ponderal.
noiembrie 26, 2018
Ananasul este un fruct bogat în vitaminele A și C, nefiind indicat ar fi consumat crud, deoarece conține ace foarte fine de oxalat de calciu, cu un efect dezagreabil la nivelul limbii.
noiembrie 26, 2018
Majoritatea persoanelor care au suferit o procedura bariatrica va spune ca, operatia nu functioneaza ca o bagheta magica, ci trebuie perceputa ca un instrument care ajuta la slabire, ce trebuie acompaniat de un stil de viata sanatos pentru a avea cu adevarat succes, sportul facand parte din viata de „dupa chirurgia bariatrica”.
martie 30, 2018
Decizia de a face sau nu intervenție chirurgicală, mai ales în cazul celor elective (intervenții la cerere, precum cele din chirurgia estetică, sau intervenții chirurgicale ce pot fi temporizate), presupune punerea în balanță a opțiunilor, a alegerii momentul operator, precum și o pregătire fizică și emoțională, care să asigure cele mai bune rezultate postoperatorii.
februarie 21, 2018
Obezitatea, definită prin creșterea indicelui de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2, reprezintă un factor de risc independent pentru afecțiunile cardiovasculare, riscul apariției acestora fiind documentat și la copii obezi, și este asociată cu un nivel crescut al morbidității și mortalității, precum și cu scăderea speranței de viață.
decembrie 9, 2017
Din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu perturbări ale comportamentului alimentar, mai mult decât în trecut, motivele cele mai probabile fiind atenția și preocuparea deosebite acordate slăbirii de către societatea actuală.
decembrie 7, 2017
Obezitatea a devenit in ultimii ani o problema de sanatate publica la nivel mondial, fiind incadrata in categoria bolilor cronice.
decembrie 5, 2017
Dintre bolile asociate obezității, enumăr câteva mai jos, fiind considerate ”complicații” ale acesteia: Modificarea metabolismului lipidic, cu creșterea trigliceridelor și colesterolului. Diabetul zaharat de tip 2. Hipertensiunea arteriala.
decembrie 3, 2017
Operațiile de micșorare a stomacului, sunt intervenții complexe, ce implica adoptarea unui nou stil de viață, necesitând atât o bună pregătire preoperatorie, cat și o conduită postoperatorie strictă.
decembrie 1, 2017
Hernia hiatala (HH) reprezinta protruzia în torace a părții superioare a stomacului, printr-un defect al diafragmului sau prin slăbirea acestuia.
noiembrie 29, 2017
Sarea guvernează, împreună cu potasiul, tot echilibrul hidric din organism, reglând repartiția apei și schimburile de apă din mediul intracellular (unde se găsește potasiul) și apa extracelulară.
noiembrie 27, 2017
Cofeina, principalul element conținut de cafea, este substanța activă cea mai consumată din lume. Ea provine cel mai adesea din surse alimentare, cele mai importante fiind cafeaua și ceaiul, dar și din ciocolată, cacao, sucuri și băuturi energizante.
noiembrie 25, 2017
Berea este una dintre băuturile cele mai vechi din lume, făcând parte din alimentația încă din perioada faraonilor egipteni. Berii, ca și vinului, I se atribuie proprietăți incontestabile: bună pentru somn, rinichi, oase.
noiembrie 23, 2017
Obezitatea devine repede epidemie globală atât la copii cat și la adulți, fiind asociată cu multiple comorbidități precum boli cardiovasculare, diabet de tip II, hipertensiune arterială, anumite cancere și apnee de somn.