Mindfulness alimentar sau cum să mâncam conștient pentru a nu ne (re)îngrășa
mai 18, 2024Pe lângă pierderea in greutate, cercetătorii in domeniu medical susțin că intervențiile bariatrice pot îmbunătăți semnificativ funcțiile cardiometabolice, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul, glicemia și HbA1c (hemoglobina glicozilată). Persoanele care pierd în greutate își reduc riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială și dislipidemie și își micșorează riscul general de a dezvolta boli de inimă in următorii 10 ani.
Chirurgia bariatrică poate duce la îmbunătățiri cardiometabolice semnificative, în special în rândul persoanelor mai tinere, de sex feminin sau caucaziene și a celor fără comorbidități, potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of the Endocrine Society. În studiul lor, cercetătorii au evaluat peste 7.800 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică. Ei au măsurat, de asemenea, ratele de remisie ale diabetului, hipertensiunii arteriale și dislipidemiei și au estimat riscul de boli cardiovasculare pe 10 ani.
Cercetătorii au raportat că participanții la studiu mai în vârstă, bărbați și persoanele de culoare au arătat o reducere minoră a riscului de boli de inimă pe 10 ani și au avut șanse mai mici de diabet, hipertensiune și remisie a dislipidemiei decât participanții mai tineri, de sex feminin sau caucazieni. Participanții cu antecedente de aceste boli au prezentat, de asemenea, mai puține îmbunătățiri cardiometabolice decât cei fără.
Cercetătorii au notat beneficiile chirurgiei bariatrice, remarcând că:
- Intervențiile bariatrice duc la o pierdere semnificativă în greutate și îmbunătățirea sănătății inimii, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, a lipidelor și a zahărului din sânge.
- Pacienții bariatrici au avut o reducere estimată de 35% a riscului cardiovascular pe următorii 10 ani, la un an după operație.
- Între 30% și 50% dintre persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au prezentat remisie a diabetului, hipertensiunii arteriale și dislipidemiei.
Participanții mai tineri, de sex feminin si caucazieni, fără antecedente de boală cardiometabolică, au văzut cele mai semnificative îmbunătățiri cardiometabolice postoperatorii.
Dr. Mitchell Roslin, șeful de chirurgie bariatrică la Spitalul Northwell Lenox Hill din New York, afirmă ca obezitatea “creează o schimbare de fază. Astfel, corpurile oamenilor sunt cu 10 până la 20 de ani mai bătrâne decât vârsta lor cronologică. Boala de inima este cel mai mare ucigaș. Chirurgia bariatrică încetinește ceasul și ajută la restabilirea vârstei reale.”
Chirurgia bariatrică este mai mult decât o operația de slăbire
Termenul de chirurgie bariatrică cuprinde diferite tipuri de tratamente chirurgicale pentru obezitate:
- Gastric sleeve – in timpul unui gastric sleeve, aproximativ 80% din stomac este îndepărtat. Acest lucru provoacă o senzație de sațietate timp de câteva ore după ce ați mâncat o cantitate mica de mancare. Pierderea medie în greutate la cinci ani după operație este de aproximativ 60% din excesul de greutate.
- Bypass gastric – in timpul acestei intervenții chirurgicale, apar modificări la nivelul stomacului și intestinului. Stomacul este micșorat si procesul digestiv ocolește o porțiune a intestinului subțire. Acest lucru limitează absorbția caloriilor și nutrienților . Ca și în cazul gastric sleeve-ului, persoanele se simt sătule cu o cantitate mai mică de alimente, pe o perioada de timp mai mare și nu se simt la fel de înfometate. Cercetările arată că la 20 de ani de la operație, majoritatea pacienților păstrează procentul de 50% din pierderea în greutate în exces.
Operația de bariatrie modifică anatomia stomacului pentru a reduce cantitatea de alimente consumate și digerate. De asemenea, poate îmbunătăți și, uneori, poate inversa afecțiunile legate de obezitate, cum ar fi diabetul, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, apneea în somn și durerea cronică, în special la nivelul șoldurilor și genunchilor.
Cum poate ajuta bypass-ul gastric la remiterea diabetului de tip 2
Cercetătorii spun că bypass-ul gastric este mai eficient decât operația de gastric sleeve pentru persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, persoanele care au o operație de bypass gastric pentru pierderea în greutate sunt mult mai puțin probabil să redobândească diabetul de tip 2, chiar și după ce s-au reîngrășat.
În general, 75% dintre persoanele care au avut bypass gastric au observat remisia diabetului, comparativ cu 34% dintre persoanele din grupul cu gastric sleeve.
Reîngrășarea după operația de bypass gastric
Deși reingrasarea nu a fost direct asociată cu remiterea diabetului de tip 2, cercetătorii au spus că este un factor esențial. Deoarece participanții care și-au recăpătat greutatea au continuat să experimenteze remisia diabetului, autorii cred că acest lucru susține ideea că intestinul subțire joacă un rol major în gestionarea diabetului.
„Șaizeci la sută dintre pacienții care au avut bypass gastric și au recăpătat mai mult de 100% din greutatea pe care au pierdut-o (însemnând că greutatea lor acum este mai mare decât greutatea lor atunci când au avut o intervenție chirurgicală) au continuat să fie în remisie a diabetului”, au menționat cercetatorii.
In plus, in urma studiului s-a ajuns la concluzia că operațiile bariatrice care ocolesc duodenul (precum bypass-ul) au un efect puternic, independent de pierderea în greutate, asupra diabetului și metabolismului.
Redirecționarea intestinului subțire
Cercetătorii au observat că porțiunea din intestinul subțire care este ocolită în timpul unei intervenții chirurgicale de bypass gastric este asociată cu pancreasul și ajută digestia.
„Rezultatele sunt interesante, dar nu surprinzătoare. Duodenul este conectat cu pancreasul, iar în cazul bypass-ului gastric, intestinul este șuntat”, a spus dr. Mir Ali, chirurg bariatric și director medical al Centrului de slăbire chirurgicală MemorialCare de la Orange Coast Medical Center din California, care nu a fost implicat în studiu. „Partea interesantă este că diabetul rămâne în remisie, chiar dacă persoana își recapătă greutatea.”
Chirurgia bariatrică (de slăbit) este cea mai eficienta pentru controlul tensiunii arteriale, relatează un alt studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Experții spun că operația de slăbire poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale: persoanele cu obezitate care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au avut tensiune arterială mai mică, scoruri mai bune ale indicelui de masă corporală și au folosit mai puține medicamente decât cei care au folosit doar medicamente pentru a controla hipertensiunea arterială.
Ei afirmă că studiul lor pe o perioada de cinci ani demonstrează beneficiile de durată pentru sănătate ale chirurgiei bariatrice. Hipertensiunea arterială este frecventă în rândul persoanelor cu obezitate, dar persoanele care suferă o intervenție chirurgicală bariatrică pentru a-și controla greutatea sunt mai capabile să scadă tensiunea arterială decât cei care iau numai medicamente antihipertensive.
„În practica clinică, obezitatea este o afecțiune trecută cu vederea”, a spus dr. Carlos Aurelio Schiavon, autorul principal al studiului și chirurg specializat în chirurgie bariatrică la Spitalul de Inimă și Spitalul BP din Sao Paulo, Brazilia, într-o declarație de presă. „În consecință, există un eșec frecvent în abordarea obezității ca un pas crucial pentru atenuarea efectelor unor factori de risc cardiovascular importanți, inclusiv hipertensiunea arterială.”
Studiul privind chirurgia bariatrică și tensiunea arterială a inclus 100 de participanți, dintre care aproximativ trei sferturi erau femei. La începutul studiului, subiecții aveau un IMC mediu de aproape 37 kg/mp, aveau tensiune arterială mare și luau cel puțin două medicamente. Când au fost evaluați la cinci ani, aproape 47% dintre cei care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și-au controlat tensiunea arterială fără medicamente, comparativ cu 2% dintre cei care au primit doar terapie medicamentoasa.
IMC a fost de 28Kg/mp pentru cei care au primit o intervenție chirurgicală bariatrică și de 36Kg/m2 pentru cei care urmau numai terapie medicamentoasa. Participanții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și-au redus consumul de medicamente cu 80%, în timp ce participanții care nu apelaseră la chirurgie au redus doar utilizarea medicamentelor cu 13%.
„Pe lângă pierderea susținută în greutate care are un efect mare asupra reducerii medicamentelor pentru tensiunea arterială, există efecte metabolice suplimentare care rezultă din chirurgia bariatrică”, dr. Mir Ali, chirurg bariatric și director medical al Centrului de slăbire chirurgicală MemorialCare de la Orange Coast Medical, Centrul din California.
„Dacă pacienții au hipertensiune arterială secundară obezității, atunci în orice mod în care un pacient poate ajunge la o greutate sănătoasă - prin dietă, exerciții fizice, medicamente etc. - este mai probabil să reducă tensiunea arterială", a adăugat Ali. „În plus, reducerea consumului de alcool și nicotină, reducerea consumului de sare, somnul adecvat, reducerea stresului și exercițiile regulate au toate efecte benefice asupra tensiunii arteriale.”
Deși operațiile bariatrice tind sa devina gold-standard in lupta cu obezitatea, toți medicii chirurgi bariatrici ar trebui sa le amintească pacienților ca operațiile de slăbit ar trebui sa fie doar un instrument pentru a dezvolta noi obiceiuri sănătoase care sa ii ferească de aceasta afecțiune si de bolile asociate ei.
ADRESAȚI-MI ORICE ÎNTREBARE LEGATĂ DE SUBIECTUL OBEZITĂȚII COMPLETÂND FORMULARUL DE MAI JOS