SUNT OBEZ. CUM MĂ TRATEZ?
noiembrie 15, 2021Obezitatea și disfuncția erectilă
ianuarie 17, 2022[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/Va2WHWZLkhc” align=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1566651454694{padding-top: 20px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1637768746025{padding-bottom: 20px !important;}”]
Colica biliară se referă la un episod apărut în cadrul unei boli mai complexe care se numește litiază biliară. Practic pietrele la fiere cunoscute în popor.
[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1637662157096{padding-bottom: 20px !important;}”]Colica reprezintă acel episod în care o piatră de la colecist determină inflamarea colecistului și apariția durerii.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar show_bg=”false” sidebar_id=”sidebar_4″][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1566647713429{padding-top: 20px !important;}”][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Cum apar pietrele la colecist?” heading_tag=”h3″ alignment=”left” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”100″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:5px;” sub_heading_margin=”margin-top:5px;margin-bottom:20px;” main_heading_margin=”margin-bottom:10px;”]Mai întâi trebuie să vă zic că vezicula biliară sau colecistul este un “rezervor” care are 5ml și se află sub ficat. Rolul ei este de a depozita între mese bila, produsul de secreție al ficatului.
Rolul bilei este de a emulsiona grăsimile. Practic, dacă nu ar exista bila, grăsimile din mâncare în ar putea fi absorbite în tubul digestiv. Atunci când mâncăm, alimentele ajung în duoden iar colecistul se contractă astfel încât bila să ajungă în tubul digestiv.
Dacă nu mâncăm la ore fixe de exemplu, sau avem cure de slăbire în care nu mâncăm grăsimi, colecistul nu se mai contractă. Bila rămâne mult timp în colecist, în vezicula biliară și începe să precipite. Ecografic se numește “sludge biliar” sau „noroi biliar” care va precipita. Se formează mai întâi niște pietricele mici care își măresc dimensiunile. Aceste pietricele sunt din colesterol și din pigmenți biliari, produse de către ficat.[/ultimate_heading][ultimate_heading main_heading=”Care sunt simptomele? Există simptomatologie legată de aceste pietre la colecist?” heading_tag=”h3″ alignment=”left” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”100″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:5px;” sub_heading_margin=”margin-top:5px;margin-bottom:20px;” main_heading_margin=”margin-bottom:10px;”]La început poate fi o jenă dureroasă în partea dreaptă, un gust amar în gură, pacientul este mai balonat, iar apoi, pe măsură ce se constituie calculii biliari -pietrele biliare- o să apară dureri în partea dreaptă sub coaste, însoțite de greață sau vărsături.
Aceasta este criza biliară. Aceste crize biliare pot fi din ce în ce mai dese, iar atunci pacientul ar trebui să se prezinte la medic, chiar de la prima criză.[/ultimate_heading][vc_column_text][/vc_column_text][ultimate_heading main_heading=”Cum se pune diagnosticul de colică biliară?” heading_tag=”h3″ alignment=”left” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”100″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:5px;” sub_heading_margin=”margin-top:5px;margin-bottom:20px;” main_heading_margin=”margin-bottom:10px;”]Mai întâi pacientul trebuie să prezinte la medic. De obicei explorarea cea mai la îndemână este ecografia abdominală. Ecografia abdominală este metoda cea mai frecventă și cea mai bună de a diagnostica calculii biliari.
În cazuri extreme în care ecografia poate avea neclarități se recurge la alt explorări imagistice: tomografii sau RMN. Dar de obicei o ecografie este suficientă pentru a pune diagnosticul.[/ultimate_heading][ultimate_heading main_heading=”Cum se tratează colica biliară?” heading_tag=”h3″ alignment=”left” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”100″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:5px;” sub_heading_margin=”margin-top:5px;margin-bottom:20px;” main_heading_margin=”margin-bottom:10px;”]Colica biliară în sine (în momentul colicii), se pot administra unele medicamente astfel încât să scoatem pacientul din durere. Numai că, așa cum am zis, aceste colici se vor repeta dacă nu rezolvăm cauza. Cauza fiind calculii biliari.
Rezolvarea este chirurgicală. Din păcate este nu există soluții de a topi calculii, sau există niște medicamente care pot să determine scăderea sau stabilizarea calculilor, dar efectul lor se prelungește pe ani de zile. Pacienții ar trebui să ia pastile ani de zile și tot la intervenție chirurgicală se va ajunge.
REP: ( și până la urmă tot la bisturiu ajung, … mă rog acum nu e vorba de bisturiu bănuiesc că e vorba de o intervenție laparoscopică)
Intervenția chirurgicală se face laparoscopic și se numește colecistectomie. Practic scoatem această vezicula biliară cu tot cu pietre, iar bila nu se va mai acumula între mese în vezicula biliară ci va ajunge direct în duoden. Trebuie să știți că și în cazul în care nu scoate vezicula biliară și o lăsăm cu pietre, bila nu are cum să se acumuleze. Exact același lucru se întâmplă și în cazul în care nu scoatem în vezica biliară. Fiind ocupată de pietre bila nu mai este depozitată în colecist.[/ultimate_heading][ultimate_heading main_heading=”Ce se poate întâmpla dacă nu mergi la medic în cazul acestor crize biliare?” heading_tag=”h3″ alignment=”left” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”100″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:5px;” sub_heading_margin=”margin-top:5px;margin-bottom:20px;” main_heading_margin=”margin-bottom:10px;”]Există complicațiile litiazei biliare. Ideal este să operezi o litiază biliară în stadiu incipient. Pentru că este mult mai ușor și pentru chirurg și pentru pacient.
În cazul în care nu se scot la timp pietrele, acestea se pot bloca pe traiect, pot fi împinse de colecist spre duoden, se pot bloca în colecist la ieșirea din colecist și atunci să provoace o colecistită acută, practic inflamarea veziculei biliare care vine la pachet cu frisoane, temperatură, dureri acute și atunci riscul este să convertești operația de la laparoscopie la clasic.
Există riscul ca pietrele să migreze, trec de canalul cistic și ajung în canalul comun dintre ficat și pancreas și pot determina apariția icterului sau chiar a pancreatitei( să rămână blocate pe traseu).
Pancreatita este o afecțiune destul de serioasă care poate pune viața pacientului în pericol.[/ultimate_heading][vc_column_text][/vc_column_text][ultimate_heading main_heading=”Odată eliminat colecistul, pietrele se mai pot forma?” heading_tag=”h3″ alignment=”left” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”100″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:5px;” sub_heading_margin=”margin-top:5px;margin-bottom:20px;” main_heading_margin=”margin-bottom:10px;”]Nu se mai formează pentru că nu mai au unde. Bila nu mai staționează între mese. Există cazuri foarte rare în care bila să precipite pe traiectul de la ficat spre duoden. Chiar și în lipsa colecistului, dar sunt cazuri foarte rare.
Pacienții mai întreabă: de ce nu scoatem doar pietrele și lăsăm rezervorul pe loc?
Pentru că odată având riscul de a forma pietre chiar dacă le scoatem vor trebuie operați din nou cel mai probabil. Este și boala cunoscută în popor drept „bilă leneșă” în care colecistul are o problemă de motilitate și nu se contractă cum trebuie, astfel încât nu își varsă tot conținutul după fiecare masă și de la un episod la altul se acumulează bilă nouă peste bilă care a rămas deja în colecist.[/ultimate_heading][ultimate_heading main_heading=”Cât ajută intervenția minim-invazivă – laparoscopia – în recuperarea post-intervenție?” heading_tag=”h3″ alignment=”left” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#f8971d” main_heading_font_family=”font_family:Open Sans Condensed|font_call:Open+Sans+Condensed|variant:700″ line_width=”100″ main_heading_style=”font-weight:700;” spacer_margin=”margin-bottom:5px;” sub_heading_margin=”margin-top:5px;margin-bottom:20px;” main_heading_margin=”margin-bottom:10px;”]Internarea pentru o colecistectomie de obicei durează o zi. Pacientul pleacă pe picioare acasă cu dureri minime și poate să meargă chiar în câteva zile la serviciu.În cazul operației clasice, durata internării este mai mare, durerile sunt mult mai mari, trebuie să vă gîndiți la diferența dintre o incizie mare și trei sau patru incizii de sub un centimetru.
Riscul de infecții este mult mai mic. O operație deschisă este mult mai traumatizantă pentru recuperare.
În cazul intervenției laparoscopice vedem mult mai bine în timpul intervenției. Sistemul optic mărește foarte mult și ai acces mult mai bun decât în operațiile clasice. Este un avantaj la pacienții cu obezitate.
La pacienții cu obezitate, operația deschisă este destul de grea pentru că stratul de grăsime poate să împiedice chirurgul să aibă vizibilitate bună. În laparoscopie, odată intrați cu sistemul optic, vedem foarte bine și nu ne influențează faptul că pacientul este obez.
Un alt avantaj este că operația dureaza foarte puțin.
În cazul în care pacientul se prezintă din timp la medic, intervenția devine banală. În cazul în care pacientul întârzieri și vine când colicile biliare apar în fiecare zi, e posibil chiar să existe complicații pe care nu putem laparoscopic să le rezolvăm: aderențe cu anumite organe; există cazuri în care colonul sau intestinul aderă la colecist iar piatra trece din colecist în intestin. Sunt diverse diverse complicații care pot apărea dacă pacientul nu se prezintă la timp la medic.[/ultimate_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1566647713429{padding-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_zigzag el_width=”80″ css=”.vc_custom_1569003644491{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 10px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1572166214673{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”]
Adresați-mi orice întrebare legată de subiectul obezității completând formularul de mai jos
[/vc_column_text]