CHIRURGIE BARIATRICĂ
GASTRIC SLEEVE
– 19.320 lei –
OPERAȚIE DE MICȘORARE A STOMACULUI
Chirurgia bariatrică este considerată a fi cea mai eficientă modalitate de tratament pentru obezitate, reușind să reducă sau chiar să facă să dispară efectele comorbidităților (boli cardiovasculare, apnee în somn, artroză, diabet, etc.).
Programează o consultație gratuită la 0748.70.70.76 sau completează formularul următor:
PREȚUL OPERAȚIEI INCLUDE :
- anestezie
- monitorizare și supraveghere pe toată perioada internării
- 2 nopți de spitalizare,
- plan de îngrijire și medicație.
Nu sunt incluse costurile investigațiilor preoperatorii.
Pentru a putea beneficia de chirurgia bariatrică în vederea tratării obezității, trebuie să ai:
- IMC 40 kg/m2 sau mai mare;
- IMC 35-40 kg/m2 asociat cu comorbidități importante;
- istoric îndelungat de obezitate;
- eșecul tratamentelor conservatoare medicale pentru obezitate.
BENEFICIILE OPERAȚIEI DE GASTRIC SLEEVE
- vindecarea diabetului zaharat de tip II la aproximativ 80% dintre pacienții operați;
- îmbunătățirea funcției cardiace prin reducerea grăsimilor din sânge și scăderea, până la normalizare, a tensiunii arteriale, diminuând astfel riscul de infarct miocardic;
- îmbunătățirea funcționării ficatului: 85% dintre pacienții cu steatoză hepatică vor ajunge să aibă un ficat normal după gastric sleeve;
- îmbunătățirea funcției renală și ameliorarea afecțiunile osteo-articulare.
- vindecarea sindromului de apnee în somn.
Procesul de slăbire este unul accentuat în primele luni, apoi treptat, până se va ajunge la greutatea ideală. În această perioadă, vei învăța să faci sport în mod sistematic și corect, iar după 6 luni îți vei da seama de cât de bine te simți în corpul tău.
Gastric sleeve este operația cu prețul cel mai avantajos pentru tine în această perioadă, iar pachetul de analize și investigații este atent gândit pentru tine, astfel încât tot procesul să decurgă perfect.
Pachetul de analize și investigații preoperatorii cuprinde:
- analize de sânge și urină;
- consultație psiholog;
- consultație cardiologie, ecografie cardiacă , EKG;
- consultație pneumolog, spirometrie;
- radiografie pulmonară;
- ecografie abdomen total;
- endoscopie digestivă superioară sub anestezie generală;
- consultație pre-anestezie.
Care sunt pașii pentru a beneficia de ofertă?
- Completezi formularul de mai jos sau suni la numărul indicat
- Programezi o consultație gratuită de chirurgie bariatrică
- Programezi, cu ajutorul echipei medicale, întreg pachetul de investigații.
- Dacă primești acordul din partea tuturor medicilor care te investighează, împreuna cu medicul tău chirurg programezi data operației.
- Te vei prezenta la spital în ziua programării intervenției, iar postoperator vei rămâne sub atenta supraveghere a echipei medicale timp de încă două nopți.
- Postoperator, vei discuta cu medicul tău chirurg toți pașii de urmat în vederea menținerii unui regim adecvat și vei păstra legătura cu medicul pentru orice eventuale modificări ale stării de sănătate.
- Este extrem de important să urmezi întocmai indicațiile medicului chirurg, astfel încât procesul de recuperare postoperator și cel de slăbire să decurgă absolut normal.
- Vei reveni la control conform indicațiilor medicului, la o dată indicată de dânsul.
PREȚUL OPERAȚIEI INCLUDE :
- anestezie
- monitorizare și supraveghere pe toată perioada internării
- 2 nopți de spitalizare,
- plan de îngrijire și medicație.
Cum decurge operația de micșorare stomac?
MICȘORARE STOMAC PREȚ
– 19.320 lei –
Gastric Sleeve-ul este o operație care se realizează pe cale laparoscopică, sub anestezie generală și urmează a micșora cu aproximativ 80% volumul stomacului.
Pentru început vom face cinci incizii, cea mai mică fiind de 0,5 cm cele mai mari fiind în stânga și în dreapta, incizii de 1 cm și jumătate. Prin incizia supraombilicală vom introduce camera de luat vederi, iar prin incizia epigastrică vom introduce un instrument pentru a ridica ficatul ca să avem acces la stomac.
Imediat ce am pătruns cu camera de luat vederi în cavitatea abdominală, observăm dispoziția organelor intraabdominale și anume:
- stomacul acoperit de lobul stâng hepatic;
- în Polul superior al stomacului acesta vine în contact cu splina, iar pe toată Marea Curbură Gastrică este atașat un șort de grăsime, care se numește epiplon.
Pentru început va trebui să ridicăm cu un instrument care se numește depărtător de ficat lobul stâng hepatic ca să avem acces la joncțiunea esogastrică.
După ce am ridicat lobul stâng hepatic și avem acces la joncțiunea esogastrică va trebui să eliberăm toată Marea Curbură Gastrică, practic să detașăm totul de pe stomac în porțiunea lui externă. Acest lucru îl efectuăm cu o penă specială care mai întâi sigilează foarte bine țesuturile și vasele de sânge, iar apoi secționează și din aproape în aproape, vom îndepărta tot șorțul de grăsime de pe stomac.
Odată detașat șorțul de grăsime va trebui să separăm și splina de stomac. Acesta poate fi momentul în care pot apărea anumite complicații cum ar fi sângerările masive. O sângerare masivă ar fi un incident intraoperator care ne forțează să convertim operația de la laparoscopică la clasică. Practic să deschidem pacientul pentru a opri sângerarea.
Riscul de conversie al pacientului de la laparoscopie la clasic este valabil în cazul oricărei operații laparoscopice, chiar și în cazul colecistectomiei de exemplu, sau o apendicectomie laparoscopică. Conversia de la laparoscopie la clasic se va face doar în cazul unui incident intraoperator care pune viața pacientului în pericol.
Până acum, din cele aproximativ 600 de operații de micșorare de stomac efectuate nu am convertit niciun pacient.
După detașarea splinei de polul superior al stomacului, avem acces foarte bun la esofag și vom începe să micșorăm stomacul.
Trebuie să știți că în partea superioară a stomacului, celulele din peretele gastric secretă un hormon care se numește grelină și care este considerat hormonul foamei. Mai departe, va trebui să măsurăm o distanță de 2-3 cm de la pilor (care este un sfincter ce separă duodenul de stomac) iar apoi să începem să micșorăm stomacul.
Micșorarea stomacului se face calibrată pe o sondă de calibrare. Sonda de calibrare este un tub de un anumit diametru care ne ajută să dăm o dimensiune standard stomacului. Ea va fi introdusă de către medicul anestezist în timpul operației în stomac și va fi un ghid pe lângă care vom tăia stomacul.
Rezecția stomacului se face cu niște instrumente speciale care se numesc Staplere și care realizează sigilarea și separarea celor două porțiuni ale stomacului în același timp.
Așa cum spuneam, celulele care secretă grelina vor fi îndepărtate odată cu rezecția gastrică iar după operație, pacienții slăbesc prin două mecanisme:
- -unul este acela că nu mai pot să mănânce multe alimente deodată;
- -și al doilea mecanism este cel al absenței foamei, prin îndepărtarea celulelor care secretă grelina.
Dimensiunile noului stomac se modifică semnificativ așa că după operație va avea un volum de 120 150 de ml.
Complicații apărute în urma operației de micșorare a stomacului
Aspectul cel mai important este ca stomacul să fie foarte bine închis, să fie etanș. O lipsă de etanșeitate se numește fistulă, iar aceasta este complicația cea mai neplăcută a operație de Gastric Sleeve.
În cazul unei fistule care de fapt este un orificiu la nivelul liniei de staplere, conținutul gastric format din acid clorhidric și bacterii va ieși în afara stomacului. Mai întâi la nivelul fistulei va apărea un mic abces, adică o colecție de puroi, iar organismul își crește temperatura și pulsul, ca măsură de combatere a infecției.
Dacă în acest moment nu se intervine chirurgical, infecția se extinde în tot abdomenul și apare peritonita. Dacă nici în acest moment nu se intervine chirurgical, pacientul ajunge la starea de sepsis sau septicemie, care poate duce la deces.
Cauzele de apariții ale fistulei sunt împărțite în două cauze mari. Cauze tehnice sau chirurgicale. Practic în timpul operației să se lase un orificiu la nivelul stomacului... dar, după secționarea și micșorarea stomacului, intraoperator vom face un test de etanșeitate cu albastru de metil. Chirurgul oprește ieșirea din stomac cu o pensă, iar medicul anestezist va introduce cu presiune pe sonda de calibrare albastru de metil. În cazul existenței unei orificiu la nivelul liniei de sutură, vom observa extravazarea sau scurgerea în afara stomacului a albastrului de metil.
Dacă acest lucru se întâmplă, vom putea închide orificiul prin suturarea lui sau prin aplicarea unui alt stepler.
În afara cauzelor tehnice/chirurgicale de apariție a unei fistule mai există cauze ce țin de pacienți și de modul în care își urmăresc și respectă indicațiile postoperatorii.
Mai frecvent fistula poate apărea la pacienții care sunt tușitori cronici sau la pacienții care nu respectă indicațiile de regim postoperator, de exemplu pacienții care mănâncă hrană solidă în perioada în care ar trebui să consume lichide sau pacienții care își iau medicamentele întregi, fără a fi zdrobite. Trebuie să știți că în prima lună postoperator, toate medicamentele vor trebui zdrobite sau dizolvate.
Riscul cel mai mare de fistulă este în prima lună postoperator și se situează între 1 și 3% din pacienții operați. Semnele cele mai precoce de fistulă după ce pacientul a plecat acasă sunt reprezentate de creșterea temperaturii și a pulsului. În acest caz, dacă pacientul începe să aibă temperatura crescută după operație, va trebui să investigăm dacă ține de operația efectuată sau dacă aparține unei alte patologii. Pentru aceasta va trebui să facem o tomografie cu substanță de contrast. Pacientul va trebui să bea o substanță al cărei traseu îl vom urmări sub ecran tomografic.
Dacă substanța de contrast trece în intestinul subțire în totalitate, înseamnă că nu este fistulă și va trebui să căutăm o altă cauză de temperatură crescută.
Dacă substanța iese din stomac la nivelul liniei de sutură, acest lucru înseamnă că pacientul are o fistulă și va trebui să reintervenim chirurgical.
Reintervenția se face tot pe cale laparoscopică și vom curăța toată cavitatea abdominală. După ce am curățat cavitatea abdominală vom introduce o sondă nazogastrică și un tub de dren.
O altă posibilitate de reparare a unei fistule este reprezentată de introducerea endoscopică sub anestezie generală a unui stent intragastric. Acesta este un tub care se autoexpansionează și plachează din interior orificiul, nemailăsând conținut gastric să iasă în afara stomacului. Stentul va permite fistulei să se închidă, iar el va fi extras după 6-8 săptămâni tot endoscopic, sub anestezie.
O altă complicație poate care poate apărea este reprezentată de sângerarea de la nivelul liniei de staplare. Cu toate că este rară sângerarea, pentru siguranță vom aplica un fir peste capsele deja puse, care are rol hemostatic. O altă modalitate pentru a ne asigura că stomacul nu sângerează, este aplicarea unor clipuri la nivelul vaselor de sânge cu potențial de sângerare.
După operație pacientul se va trezi cu stomacul micșorat și cu un tub de dren pe care îl vom scoate în 2 zile.
Regim alimentar micșorare stomac
După externare pacienții vor trebui să urmeze un regim strict de trei săptămâni în care urmărim creșterea consistenței alimentelor de la o săptămână la alta.
Vom începe cu o săptămână de lichide clare, urmată de o altă săptămână în care pacienții vor trebui să consume alimente pasate moi, de consistența supelor creme, iar în a treia săptămână pacienții vor trebui să consume piureuri. Din a patra săptămână, pacienții pot să înceapă deja să mănânce alimente nepasate, dar în cantități foarte mici și lent.
Timp de trei săptămâni pacienții vor trebui să își administreze un anticoagulant pentru a preveni formarea de cheaguri care pot duce la embolie pulmonară.